I Norge er det rekordmange vannskader som resulterer i skrekk-tall i form av utgiftene det medfører. I dag er erstatningene høyere enn noen gang. Statistikk viser at antallet vannskader og utbetalte erstatninger økte med hele 13% kun det siste året. Dette gjelder for både boliger og hytter.  

Resultatet etter 2021 viser til erstatninger tilknyttet vannskader på hele 3,4 milliarder kroner. Hittil er 78,500 vannskader meldt inn til forsikringsselskapene. Ser man bort i fra at lommeboken krymper betraktelig av denne type skader fører det også til unødvendige utskiftninger av materiale i hytter og hjem for de som ønsker å ha bærekraft i bakhodet.

Kulde er årsaken

En av de vanligste årsakene til vannskader er frostsprengte rør i hus og hytter, noe som betyr at kalde vintre driver vannskade-tallene oppover. På førsteplass ligger gamle rør i eldre hus som hovedårsak til vannlekkasje. Med andre ord er vannsikring svært viktig i nordlige land som Norge, der en kald vinter er et faktum på årlig basis.

Dette betyr at noe så enkelt som en montert vannsikring er ekstra viktig for å unngå de enorme kostnadene en vannlekkasje kan resultere i.

Omfattende mangel på vannsikring

I 2021 var det flere registrerte vannskader forårsaket av frostsprengte rør enn vi har sett på flere år, noe som tilsier at det er en mangelvare på vannsikring i eksisterende norske hus og hytter. Tallene viser også at flere av skadene er forårsaket av vanntilkoblet utstyr i hus og hytter, i en tid hvor store deler av befolkningen har vært på hjemmekontor grunnet pandemien som medfører økt slitasje på utstyr.