Visste du at det vanligste, og dyreste, som kan skje når du er bortreist ikke er innbrudd eller brann, men vannlekkasje? I norske hjem oppstår det i gjennomsnitt en vannlekkasje hvert 8.minutt!

Her er fem tips som sikrer deg og hjemmet ditt mens du er borte

Skru av hovedkrana
Det aller viktigste å huske før du reiser er å stenge hovedkrana. Dette er det dessverre mange som glemmer og det kan fort bli dyrt. Får du en vannlekkasje mens du er borte kan det ta dager og uker uten at lekkasjen blir oppdaget, noe som gjør enda større skader, blir dyrere å reparere og kan medføre at du og de du bor med må flytte ut en stund mens boligen tørkes. Det kan altså ikke gjentas nok, tommelfingerregel nummer én: skru av hovedkrana!

Sørg for å ha vannstopp
I Norge har vi rundt 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag (!) og dette kunne vært unngått om flere hadde installert en vannstopp. Om du ikke har en vannstopp, ring rørleggeren og få en installert, men pass på at du bestiller vannstopp og ikke kun en vannsensor. Forskjellen er at en vannsensor kun oppdager vannet, men en vannstopp både oppdager og stopper vannet. En vannstopper fra Waterguard er kjapp og rimelig å installere og har du en slik trenger du ikke stoppe ferien for å stoppe vannet.

Trekk ut ledninger
Selv om den største risikoen for skade på boligen er vannlekkasjer så er det også viktig å gjøre det man kan for å unngå brann. Med stadig røffere vær, mer lyn og torden er det blitt enda viktigere å passe på å trekke ut ledninger på at alt av elektriske apparater fra støpselet. Husk ladere, brødrister, tørketrommel, vaskemaskin, kaffetrakter, TVen, spillkonsoll, mikrobølgeovnen, vannkoker og alt annet som ikke må stå på når du er borte.

Sikre deg for store nedbørsmengder
Med stadig mer lyn og torden kommer også stadig mer regn. De siste årene har kraftig regnvær blitt et økende problem. Pass derfor på å rense takrenner, sluk i og ved huset, slik at vannet har fri tilgang til å dreneres – så det ikke oppstår skader.

Snakk med naboen
Det er aldri dumt å alliere seg med en god nabo som kan følge med på boligen din (og du på naboens). Kan naboen ta bort aviser og brev fra postkassen minsker risikoen for innbrudd og skulle det oppstå brann eller vannskade er sjansen større for at det blir oppdaget i tide og skaden kan både stoppes og repareres, kjappere og rimeligere.

Følger du listen kan du ta en lenge etterlengtet ferie med god samvittighet og vite at du har gjort ditt for at boligen er trygg. Sikrer du deg mot vannet er mye gjort, så kan du heller bade i det enn å bekymre deg for det. Med Waterguard stoppes vannet av seg selv, installer en i dag!