Stopp vannlekkasjen, ikke ferien!

Mange bekymrer seg for boligen når de skal reise bort. Vi bekymrer oss for innbrudd og brann, men den største risikoen mot hjemmet vårt når vi er borte – er vann!

Installér vannstopp 
Vannlekkasje skjer hvert 8. minutt i norske hjem og fritidsboliger. Men, noe kan man gjøre for å ikke la det gå utover hverken ferien eller hverdagen. Blant annet er det anbefalt at man installerer en vannstopper. En vannstopper fungerer på den måten at den ikke bare legger merke til og varsler om at du har lekkasje, men også stopper vannet. Waterguard er den oftest anbefalte vannstopperen på markedet som både er kjapp og enkel å installere og kan lønne seg å investere i før man reiser bort.

Installerer man en vannstopper som Waterguard, får man en vaktmester som passer på og stopper vannet. Faren når folk er på ferie er jo at vannet bare får fortsette å renne. Det kan gjøre stor skade på boligen og er svært belastende på de som bor i boligen, mange må flytte ut i flere uker for å reparere skadene.

Spesielt er det på tørre rom faren kan være størst. Fiskum forteller at våtrom som baderom ofte er mindre utsatte på grunn av at de ofte har et sluk som vannet kan renne ut gjennom. – Vi har ikke statistikk på dette i Norge, men i Sverige så vet vi at i 2020 skjedde hele 40% av skadene på tørre rom som kjøkken eller toalettrom der man hverken har fliser eller sluk. Dette utgjør ofte mer omfattende skader. I disse rommene anbefales det spesielt å installere vannstoppsystemer, og gjør det gjerne før du drar på ferie!

Vannskader for 4,5 milliarder i året

– Sammenligner vi med brann eller innbrudd er risikoen for å få en vannskade mye, mye større forteller Fiskum. Fiskum jobber som forskningsleder for områdene sanitær og våtrom og forsker på alt som har med vann i bolig å gjøre. Han forteller at vannskader utgjør svimlende tall og summer: – Vi har rundt 80.000 vannskader i året i norske boliger, som tilsvarer en sum på 4,5 milliarder kroner i året, forteller han.